HTML

A hétvégén nyit az idei MikulásGyár

2006.12.06. 22:42 Index

Szombattól újra működik a MikulásGyár, a SuperGroup művészcsoport nagyszabású karácsonyi jótékonysági akciója. A gyár működése roppant egyszerű: a helyszínen bárki leadhatja ajándékát vagy ajándékait, melyet vagy melyeket az ott szolgálatot teljesítő Mikulások becsomagolnak, majd a kész csomagokat a Vöröskereszt és a UNICEF saját hálózatával juttatja a rászorultakhoz.

Idén fokozzák a termelést a Mikulások: a Felvonulás téri hagyományos helyszínen kívül a Duna Plázában és a Csepel Plázában, illetve tizennégy vidéki nagyváros - Debrecen, Kaposvár, Győr, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szolnok, Szombathely, Szeged, Székesfehérvár, Veszprém és Zalaegerszeg - plázájában épülnek fel mini MikulásGyárak; azaz, bármely helyszínre elvihetjük ajándékainkat. Képünkön éppen az egyik ilyen helyszíni gyárat, a Duna Plázában tegnap próbaüzemre beindított egységet láthatjuk, munka közben.

A Duna Plázában a próbaüzemet sajtótájékoztató követte, ahol megjelent Habsburg György, Tilla (a SuperGroup arca), és ott volt maga a lappföldi Mikulás is, aki tolmács Mikulás segítségével érintkezett a szervezőkkel, valamint a megjelentekkel.

Nem lesz könnyű túlszárnyalni a tavalyi eredményeket, hiszen akkor 94 teherautónyi adomány gyűlt össze: például száz kiló szaloncukor, tízezer kiló mosószer, harminckét karton ropi és több ezer mesekönyv. Idén is hasonló ajándékokra volna szükség, figyelmeztet a Vöröskereszt: higiéniás termékekre, tartós élelmiszerre, játékokra.

A nyitvatartási rendszer nem egyszerű: a Felvonulási téren hétköznap 16-tól 22 óráig, hétvégeken pedig reggel tíztől este tízig fogadóképesek a Mikulások. A plázákban egyszerűbb az élet, ott egységesen tíz és húsz óra között zajlik a termelés.

A produkció főtámogatója a TV2 és az MTV, támogatói pedig az OTP Bank, a Coca-Cola, a MOL, a SÉGÉCÉ Magyarország, illetve a Fővárosi Önkormányzat.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mikulasgyar.blog.hu/api/trackback/id/tr5021441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiflike 2006.12.07. 12:46:11

Az elmúlt hétvégén a NyírPlazában érdeklődtem az információs pultnál, hogy mit érdemes hozni az ajándékcsomagban a Miklásgyárba. A néni bután nézett rám, egyfolytában a plázamikulást emlegette, lövése nem volt arról, hogy miről beszélek. Aztán előkerítette a plazaújságot, és bőszen mutogatta nekem, hogy itt a hirdetés, amiben mindössze annyi állt, hogy nemsokára nyílik a mikulásgyár. Kicsit érdemesebb lett volna nagyobb reklámot csinálni a programnak, bővebb ismertetéssel. plakátokkal, mert az emberek nagy része hihetetlenül sötét.

kg 2006.12.13. 10:02:12

Az egyik szemem sír, a másik nevet.
A cél nemes, a kivitelezés profi, de a megvalósítás sajnos jelentős károkat okoz.

Magyarországon a karácsonyi ajándékokat ugyanis a Jézuska hozza, Szenteste, a fa alá - azért írom le, hátha valaki már elfelejtette.

Semmi köze az ajándékoknak sem a Mikuláshoz, sem holmi gyárhoz. Ami nagyon jól beilleszkedik az angolszász mesevilágba, de méginkább a Disney-féle képbe, az nálunk gyökértelen, ráadásul ütközik meglévő meséinkkel, hitünkkel - tehát rombol.

A Mikulásgyár "pozícionálása" sem világos. Értelemszerűen felnőtteket céloz, ám a megvalósítás "gyermek-vonzó", látványban gazdag. Egy költői kérdés a szervezőknek: Hogyan magyarázzam el a 4 éves gyermekemnek, mi folyik a Mikulásgyárban? Mert ugye, azt nem mondhatom neki, hogy az ajándékokat mi vesszük, vagy adjuk egymásnak? (Persze mondhatom, ha idő előtt le akarok rombolni egy szép mesét, és koravén, cinikus embert akarok nevelni hasonló akciókkal.)

Egy szó, mint száz: tetszik az elgondolás, de családostul a közelébe sem megyek a Mikulásgyáraknak.

milek 2006.12.14. 09:33:10

Kedves kg!

Nagyon sokmindenben igazat adok Neked. Valóban a Jézuska "hozza" az ajándékokat Magyarországon, és azt hiszem, hogy ez szép mese gyermekeinknek. Gyökereink igazán ebből fakadnak, és ezt a hagyományt kellene tovább is vinnünk.
De.
Soha ne feledkezzünk meg azokról az emberekről sem, akiknek valamilyen okból (akár anyagi, akár vallási okból is) nincs sem Karácsony, sem Jézuska. Nekik nem visszataszító, és nem gyökértelen ez a kezdeményezés. Fel kellene végre nőnünk odáig, hogy akkor, amikor sokféle, igen drága ajándékokon törjük a fejünket gyermekeink, rokonaink és barátaink számára, két dologra feltétlenül gondolnunk kellene: egyrészt arra, hogy az ünnep lényege a szeretet, sosem sikkadhat el, valamint arra, hogy ebben sok embertársunknak nincs és nem is lehet része.

Ezért én fontosnak tartom a kezdeményezést, és jónak azt, hogy az ajándékokat a nélkülözni kénytelenek számára gyűjtsük össze. Adjunk úgy, hogy semmit sem várunk el cserébe. Szerintem ez a fajta adakozás az igazán önzetlen, az igazán érdek nélküli, és lehet, hogy annak, aki kapja, egy életre meghatározó élmény. Erre pedig szerintem meg kell tanítanunk a gyermekeinket.

Természetesen nem értek én sem egyet a "gyár" megfogalmazással (Mikulással, vagy Jézuskával sem). Azért nem, mert a szeretetet nem lehet "gyártani". A gyár kifejezés nem az egész világ közel kerülését, hanem globalizációját, és annak káros oldalait juttatja nekem is eszembe. Célszerű lenne valami mást kitalálni. Igazán nics ötletem, de erre lehetne ötletbörzét rendezni.

Azzal messze nem értek veled egyet(bár véleményedet tiszteletben tartom), hogy a gyermekeknek nem lehet megmondani, hogy az ajándékokat mi szülők vesszük. Szerintem ez egyfajta becsapás. Mi, a feleségemmel, mindig is mondtuk gyerekeinknek, hogy az ajándékok tőlünk származnak. Amikortól kezdve elég nagyok voltak, a karácsonyi készülődésből - a fenyőfa feldíszítésével együtt - mindenki közösen kivette részét, így ők is, mindent közösen csináltunk. Egyik gyerekem sem lett koravén, és cinikus. De azokat a napokat, azokat az élményeket (és nem a kapott ajándékokat) mindig örömmel és szeretettel emlegetik, és minden évben nagy izgalommal várják. Lehet ezt úgy is csinálni, hogy a család együvé tartozásának erősítését szolgálja, a szeretet igazi természetének bemutatása legyen.

Kívánok mindenkinek nagyon békés, boldog, és szeretet-teljes Karácsonyi Ünnepeket, és Boldog, sikerekben gazdag Újévet!

will · http://willfreeman.freeblog.hu 2006.12.14. 21:36:53

jaj, emberek, ne aggodalmaskodjunk már ilyen kicsinységeken! EZ egy tök jó adománygyűjtő program, a kicsiknek óriási móka, mindenütt játékok, élmények, színek, hangok. Ahelyett, hogy az indusztriális árnyoldalakon agyaltok, azt találjátok ki, hogy miként mesélitek el a gyerekeknek a szegénység fogalmát, és azt, hogy amink van, abból érdemes osztani a kevésbé szerencsésnek is, mert az is jóleső érzés.
süti beállítások módosítása